lørdag 18. januar 2014

PølsegratengI dag skal vi ha pølsegrateng til middag, i den forbindelse tenkte jeg å legge ut oppskriften vi bruker på vår grateng:

Sett stekeovnen på 180 grader.
Ha en rist klar midt i ovnen.

Du trenger:

2 pakker røkte kjøttpølser (uten skinn 450g x2)
Vi koker makaroni så det holder, minst 500 g.
Lager hvitsaus av 1,5 l melk. (mel, smør og krydder og selvsagt)
2 -4 egg.
Løk.

Grønnsaker til å ha ved siden.

Det er litt vanskelig å si eksakte mål, da jeg aldri veier eller måler opp, så dette blir ca. Det er til 1 stoor ildfastform, og en liten ildfastform.

Trenger også ost.

Sett på pastavann og begynn med hvitsausen. Smelt smør/margarin og ha i mel, bland dette samen til en fin masse (ikke brun den) men ha den gjerne over varmen litt mens du rører melet inn..
Spe ut med melk til sausen er som du vil ha den. 
Vil du bruke ett eksakt mål med melk og du føler at sausen blir for tynn, så kan du ha en blanding av melk og mel oppi for å gjøre den tykkere.

Kutt opp pølsene i passelige biter. Om du ønsker det kan du puttre de litt i stekepannen før du anser de som klare til å ha i formen.
Kutt løk. (denne steker jeg gjerne med litt smør og sukker så den blir myk og god)

Når makaronien er ferdig heller du vannet av, rører inn litt olje eller smør så den ikke er så klebrig når den blir kald.

Jeg bruker ikke alltid egg, det er kun når jeg har, men de hjelper i allefall på konsistensen, gjør ting litt luftigere, men er overhodet ingen nødvendighet. Når du skal ha de i er det veldig greit at sausen og alt er passelig kald (ikke for varm) ellers blir det eggetråder, og det er ikke særlig apetittelig.

Ta en stor kjele (den du laget pastaen i kanskje?) Og bland tingene oppi der.. Ha det over i ildfast(e) former og ha ost på.

Vi pleier å ha kokt potet og gulrot til, men det er heller ikke alltid vi gidder å ha det, så da blir det bare makaroni/pølsegrateng :p

Denne gratengen er veldig fin å ha i porsjonsformer og fryse ned. Da tar man den bare ut av frysen 1,5 dag i forveien, har den i kjøleskapet og putter den i ovnen på 150 grader til du ser den begynner å puttre litt, så har man osten på til slutt og setter ovnen opp litt.. 
Er da greit med en litt tynnere saus på den du skal fryse :)

Kan legge inn bilde senere..

Ingen kommentarer: